Yönetmelik

18 Şubat 2023 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 32108
YÖNETMELİK
Türk-Alman Üniversitesinden:
TÜRK-ALMAN ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFERİ UYGULAMA
VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ
 
BİRİNCİ BÖLÜM
Başlangıç Hükümleri
Amaç
MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Türk-Alman Üniversitesi Teknoloji Transferi Uygulama ve Araştırma Merkezinin amacına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik; Türk-Alman Üniversitesi Teknoloji Transferi Uygulama ve Araştırma Merkezinin amacına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.
Dayanak
MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4- (1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Ar-Ge: Araştırma-Geliştirmeyi,
b) Danışma Kurulu: Merkezin Danışma Kurulunu,
c) Merkez: Türk-Alman Üniversitesi Teknoloji Transferi Uygulama ve Araştırma Merkezini,
ç) Müdür: Merkezin Müdürünü,
d) Rektör: Türk-Alman Üniversitesi Rektörünü,
e) Rektör Yardımcısı: Rektör tarafından Yönetim Kuruluna başkanlık etmek üzere görevlendirilen Rektör Yardımcısını,
f) Üniversite: Türk-Alman Üniversitesini,
g) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Merkezin Amacı ve Faaliyet Alanları
Merkezin amacı
MADDE 5- (1) Merkezin amacı; Üniversitede üretilen bilgi ve teknolojinin yeni, rekabetçi ve katma değerli ürün, hizmet veya süreçlere dönüştürülmesini; Üniversite kaynaklı buluşların, fikri mülkiyetlerinin korunması, ticarileştirilmesi ve sanayiye aktarılmasını; Üniversite kaynaklı girişimcilik faaliyetlerinin geliştirilmesini; Üniversite ile kamu kurumları ve özel sektör kuruluşlarının iş birliği neticesinde araştırma-geliştirme faaliyetlerinin nicelik ve nitelik yönünden arttırılmasını; Üniversitede yürütülen araştırma-geliştirme projelerinin Üniversite dışı finansal destekleme programlarından daha fazla ve etkin biçimde yararlanmasını sağlamaktır.
Faaliyet alanları
MADDE 6- (1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır:
a) Üniversitede gerçekleştirilen teknoloji transferi hizmetlerini yürütmek.
b) Üniversite bünyesinde teknoloji transferi konusunda farkındalık oluşturmak üzere tanıtım ve eğitim faaliyetleri düzenlemek.
c) Teknoloji transferi ile ilgili iş birliği ağlarına ortak olmak, diğer teknoloji transferi merkezleri, teknopark ve teknokent gibi araştırma-geliştirme alanları ile Merkezin amacına uygun ortak faaliyetler yürütmek.
ç) Üniversite öğretim elemanlarının akademik bilgi birikimine ve deneyime sahip olduğu konular hakkında yurt içindeki ve yurt dışındaki ilgili kamu kurumları ve özel sektör kuruluşlarıyla iş birliği yapmak ve bilgi alışverişinde bulunmak.
d) Üniversite-sanayi iş birliği projelerinin oluşturulmasında aracılık yapmak, iş birliği anlaşmalarının hazırlanmasında, yürütülmesinde ve bu süreçlerde karşılaşılabilecek sorunların çözümünde destek olmak.
e) Genel araştırma desteklerinin yanı sıra resmi olmayan araştırma iş birliklerini, sözleşmeye bağlı araştırma çalışmalarını, bilgi transferi ve eğitim projelerini, üniversite-sanayi iş birliğiyle yürütülen devlet destekli araştırma projelerini, araştırma konsorsiyumlarını, üniversite-sanayi iş birliğine yönelik çalışmaları ve kuluçkalıklarını desteklemek.
f) Merkezin amaçları doğrultusunda Üniversite adına iş birliği, ortaklık, hizmet ve danışmanlık sözleşmeleri yapmak.
g) Finansal destek programları hakkında farkındalık oluşturmak, bu programlara başvuru, ortak bulma ve proje yürütme süreçlerinde destek olmak.
ğ) Üniversitede lisans/lisansüstü eğitim-öğretim programları kapsamında yürütülen araştırmaların sanayi iş birliğiyle yapılmasını teşvik etmek.
h) Üniversite bünyesinde fikri ve sınai mülkiyet hakları konusunda farkındalık oluşturmak, patent/faydalı model/endüstriyel tasarım tescil başvurularını teşvik etmek, ön araştırma, tescil ve tescil sonrası mülkiyet haklarının ticarileştirilmesi ile lisans sözleşmesinin yapılması da dâhil olmak üzere tüm teknoloji transferi süreci boyunca destek olmak.
ı) Üniversitenin öğrencileri ile akademik ve idari personelinin girişimcilik ekosistemine erişmesine, şirketleşme sürecine hazırlanmalarına ve şirket kurmalarına destek olmak.
i) Merkezin amaçlarına uygun türde etkinlikler düzenlemek ve Üniversite dışında düzenlenen bu tür etkinliklere Üniversiteyi temsilen iştirak etmek.
j) Merkezin amaçları doğrultusunda Rektörün verdiği diğer görevleri yerine getirmek.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri
Merkezin yönetim organları
MADDE 7- (1) Merkezin yönetim organları şunlardır:
a) Müdür.
b) Yönetim Kurulu.
c) Danışma Kurulu.
Müdür
MADDE 8- (1) Müdür, Üniversitenin kadrolu öğretim üyeleri arasından Rektör tarafından üç yıl süreyle görevlendirilir. Görev süresi sona eren Müdür yeniden görevlendirilebilir. Müdür görevlendirildiği usul ile görevden alınabilir. Müdürün altı aydan fazla süreyle görevi başında bulunmaması durumunda görevi sona erer. Süresi dolmadan görevinden ayrılan Müdürün yerine Rektör aynı yöntemle yeniden görevlendirme yapar.
(2) Müdür, çalışmalarında kendisine yardımcı olmak üzere Üniversitenin kadrolu öğretim üyelerinden en fazla ikisini müdür yardımcısı olarak görevlendirilmek üzere Rektörün onayına sunar.
(3) Müdür yardımcılarının görev süresi üç yıldır. Müdürün görevi sona erdiğinde yardımcılarının da görevi sona erer. Görevinden ayrılan müdür yardımcısının yerine kalan süreyi tamamlamak üzere yeni bir müdür yardımcısı görevlendirilir.
Müdürün görevleri
MADDE 9- (1) Müdürün görevleri şunlardır:
a) Merkezi temsil etmek.
b) Yönetim Kurulu ve Danışma Kurulunun aldığı kararları uygulamak ve uygulanmasını denetlemek, uygulanan kararların sonuçları hakkında Yönetim Kurulu ve Danışma Kuruluna bilgi vermek.
c) Merkez faaliyetlerinin yürütülmesini denetlemek.
ç) Merkezin idari işlerini yürütmek, personel ihtiyacını belirlemek ve Yönetim Kuruluna sunmak.
d) Merkezin ihtiyaç duyduğu yazılım, donanım, kırtasiye, tefrişat, sarf malzemeleri ve benzeri ihtiyaçlarını belirlemek ve Yönetim Kuruluna sunmak.
e) Merkezin çalışma, hedef ve planları ile yıllık faaliyet raporunu hazırlamak ve Yönetim Kuruluna sunmak.
f) Yurt içindeki ve yurt dışındaki benzer merkezler ile iş birliği yapmak.
Yönetim Kurulu
MADDE 10- (1) Yönetim Kurulu; Rektör veya Rektör tarafından görevlendirilen rektör yardımcısı, Müdür ve Üniversite öğretim elemanları arasından Rektör tarafından üç yıl için görevlendirilen üç üye olmak üzere toplam beş üyeden oluşur. Görev süresi biten üyeler yeniden görevlendirilebilir. Süresi bitmeden ayrılan üyenin yerine, kalan süreyi tamamlamak üzere aynı usulle yeni üye görevlendirilir. Yönetim Kuruluna Rektör veya Kurulda görevli olan Rektör yardımcısı başkanlık eder.
(2) Yönetim Kurulu, Başkanın daveti üzerine yılda en az iki kez üye tam sayısının salt çoğunluğuyla toplanır ve kararlar oy çokluğuyla alınır. Oyların eşitliği halinde Başkanın kullandığı oy yönünde çoğunluk sağlanmış kabul edilir.
Yönetim Kurulunun görevleri
MADDE 11- (1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:
a) Merkezin yönetimiyle ilgili kararları almak, çalışma programını karara bağlamak, alınan bütün kararları Rektör onayından sonra uygulamak ve uygulanmasını denetlemek.
b) Merkezin işleyişi ve çalışma prensipleri ile ilgili mevzuatı hazırlamak.
c) Rektöre sunulacak faaliyet raporunu görüşmek.
ç) Merkezin kısa, orta ve uzun vadeli stratejik planını Danışma Kurulunun görüş ve önerilerini de dikkate alarak oluşturmak.
d) Merkeze gelen iş, iş birliği ve proje tekliflerini değerlendirip önerilerde bulunmak.
e) Merkez için gerek duyulan çalışma grupları ve komisyonları kurmak.
f) Merkezde yürütülen projeler için gerektiğinde proje koordinatörlerini görevlendirmek ve çalışanlar arasında eşgüdüm sağlayacak tedbirleri almak.
g) Merkezin faaliyetleri doğrultusunda mali konulara ilişkin kararlar almak.
ğ) Danışma Kurulu üyelerinin seçimi konusunda Rektöre öneride bulunmak.
h) Bu Yönetmeliğin uygulanmasına yönelik esasları belirlemek ve yürütülmesini sağlamak.
Danışma Kurulu
MADDE 12- (1) Danışma Kurulu; Üniversitenin araştırmadan sorumlu rektör yardımcısı, Müdür ve Üniversitenin veya diğer üniversitelerin öğretim elemanlarıyla ilgili kurum ve kuruluşlardaki uzman kişiler arasından, Yönetim Kurulunun önerisi üzerine Rektör tarafından üç yıllığına görevlendirilecek en fazla yedi üyeden oluşur.
(2) Süresi sona eren Danışma Kurulu üyeleri yeniden görevlendirilebilir.
(3) Danışma Kurulu, Müdürün başkanlığında, her yıl en az bir kez toplanır.
Danışma Kurulunun görevleri
MADDE 13- (1) Danışma Kurulunun görevleri şunlardır:
a) Merkezin faaliyetleriyle ilgili değerlendirmeler yaparak görüş ve önerilerde bulunmak.
b) Yönetim Kurulunun gerekli gördüğü konularda Merkezin faaliyetleri ile ilgili rapor hazırlamak.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Merkez birimleri
MADDE 14- (1) Merkez çalışmalarına katkıda bulunmak üzere Yönetim Kurulu kararıyla çeşitli birimler oluşturulabilir. Merkez birimlerinin kurulması ve çalışanların görev, yetki ve sorumlulukları Yönetim Kurulunca belirlenir.
Personel ihtiyacı
MADDE 15- (1) Merkezin akademik, idari ve teknik personel ihtiyacı, 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi uyarınca, Rektör tarafından görevlendirilecek personel ile karşılanır.
Harcama yetkilisi
MADDE 16- (1) Merkezin harcama yetkilisi Rektördür. Rektör gerektiğinde bu konudaki yetkisini Müdüre devredebilir.
Ekipman ve demirbaşlar
MADDE 17- (1) Merkez tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında alınan her türlü alet, donanım, demirbaş ve sarf malzemelerin kullanım hakkı münhasıran Merkeze aittir.
Hüküm bulunmayan haller
MADDE 18- (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde; ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.
Yürürlük
MADDE 19- (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 20- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Türk-Alman Üniversitesi Rektörü yürütür.